ISO 9001 NEDİR?
ISO 9001, kalite yönetim sistemleriyle ilgili olan ve kuruluşların müşterilerin ve diğer ilgili tarafların ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış, ISO (Uluslar arası Standardizasyon Örgütü) tarafından oluşturulmuş bir standartlar ailesidir .
ISO 9001, kuruluşun kalite yönetim sisteminin ISO 9001 standardına uygun olduğunu doğrulayan (denetim yapan) bir belgelendirme sistemidir. Standart, sadece üretim, inşaat ve hizmetler için değil, aynı zamanda okullar gibi kamu hizmetleri için de tüm endüstriyel sektörleri kapsayabilir.
ISO 9001’İN TEMEL KAVRAMLARI
- Kullanılan kalite yönetim sisteminin sertifikalı olduğunun teyidi
- Kalite yönetimi ile ilgili tüm faaliyetlerin bir araya getirildiği ve girdiler ve çıktılar içerdiği varsayımına dayanan süreç yaklaşımı
- Sistem sürekli iyileştirme sağlar
- Tüm faaliyetler müşteri memnuniyetine yol açar
ISO 9001’İN FAYDALARI
Sınırsız küresel rekabetin olduğu, ürün ve hizmetlerin kalite güvencesi, ürüne güven ve sorumluluğun vurgulandığı zamanlarda, güçlü fiyat rekabeti ve fiyat dışı rekabet altında ürün ve hizmet sunan tüm kuruluşlar, müşteri memnuniyetini ön planda tutan kalite yönetim sistemleri geliştirmektedir.
Kalite yönetim sistemi, sunulan ürün veya hizmetle ilgili müşteri için tutarlı sonuçlar elde etmek için gerekli tüm faaliyetleri tanımlar. Sürekli iyileştirme için kalite güvence politikaları oluşturulur, belgelenir, uygulanır ve sürdürülür.
ISO 9001 standardına uygunluk belgesi, bir kalite yönetim sistemini tanıtma ve geliştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Uluslar arası geçerliliğe sahip ISO 9001 belgesi ile
- Piyasa koşullarında rekabet şansının artması,
- Pazar Payının Genişlemesi,
- Uluslar arası ticari avantajlardan yararlanma,
- Ürün-Hizmet sunumunda tutarlı bir yapı sergileme,
- Müşteri beklentileri doğrultusunda ürün-hizmet sunumu,
- Yönetim standardı oluşturularak kurumsallaşma,
- Verimliliğin ve karlılığın artması,
- Müşteri odaklı yaklaşımın benimsenmesi,
- Müşterilerle aynı dilin konuşulması,
- Sürekli gelişen ve iyileşen bir kurum olmak,
- İşlerin ilk seferde doğru yapılmasını kolaylaştırmak,
- Genel performansın sürekli iyileşmesi,
- Hatalardan ve kalitesiz işten kaynaklanan maliyetlerin azalması,
- Firma içi iletişimin gelişmesi,
- Çalışanların katılıma teşvik edilmesi